Home

Darts Geschiedenis

Darts

Darts Borden

Spelregel van darts

Uitgooien

9-Darters

Contact

Links

 

 

Darts Spelregels

Darts wordt gespeeld tussen 2 spelers of partijen, iedere speler heeft 3 darts.
De meest voorkomende spelvorm is 501, waarbij beide spelers/teams 501 punten krijgen die moeten worden weggespeeld. Bij iedere beurt mag een speler 3 pijlen gooien waarbij het getal op het bord aangeeft wat de score is. De punten in de buitenste smalle ring tellen dubbel en in de middelste smalle ring zijn 3x de score waard. De bull in het midden telt voor 25 punten, de bull's eye (of dubbelel bull) telt voor 50 punten.

dartbord


Degene die als eerste op 0 uitkomt wint de leg. De laatste pijl die men gooit om op 0 uit te komen moet een dubbel zijn (buitenste ring) of een Bull's eye. Gooit men te veel dan blijft de score van de vorige beurt staan.
Een wedstrijd bestaat uit ‘sets’ bijvoorbeeld 3 legs is 1 set. Men spreekt van te voren wordt af hoeveel sets er gewonnen moeten worden om de partij te winnen, bijvoorbeeld best of 5 of best of 9 legs. Ook het aantal legs per set wordt van te voren afgesproken.

In plaats van 501 wordt er ook wel gestart met 301, 701 en 1001.

Dubbel in:
Bij sommige wedstrijden wordt van te voren afgesproken dat men moet beginnen met een dubbel, ‘dubble in’, pas vanaf de eerste dubbel begint de punten telling.

Iedere speler staat op 2,37 meter van het bord, achter de werplijn die ‘oche’, uitgesproken als ‘okkie’, wordt genoemd. Het midden van het bord hangt op 1,73 meter hoogte. Ter controle kan de diagonaal worden opgemeten van de bull's eye naar de werplijn, deze afstand moet 2,93 meter zijn.

darts regelsdarts veld