Home

Darts Geschiedenis

Darts

Darts Borden

Spelregel van darts

Uitgooien

9-Darters

Contact

Links

 

 

Darts: De geschiedenis

Hoe het dartsspel daadwerkelijk is ontstaan is eigenlijk niet geheel bekend. De verhalen gaan terug tot de tijd dat er nog ridders waren, die in de wintermaanden met kleine pijltjes en speren gooiden. Waarschijnlijk werd er eerst gegooid op de de bodem van wijnvaten en later op doorgezaagde boomstamschijven. De jaarringen werden gebruikt voor de puntentelling.

jaarringen

Tegenwoordige borden zijn gemaakt van sisal hierdoor gaan de gaatjes die ontstaan door de pijlen weer dicht. Uiteindelijk slijt een bord en moet het vervangen worden, hoelang een bord meegaat hangt af van hoe intensief er op wordt gegooid.

De omschrijving 'darts’ komt voor het eerst voor in 'Oxford English Dictonary' van 1314. In de geschiedenis van Engeland wordt er vermeld dat Hendrik VIII van zijn vrouw Anne Boleyn een set rijk versierde Biscayer darts kreeg. Het heeft haar niet geholpen want ze werd uiteindelijk onthoofd.

Hendrik VIII

Hendrik VIII

Het darts zoals wij dat nu kennen stamt van rond 1900, toen werd de nummering op het bord bedacht door de timmerman Brian Gamlin uit Lancashire. De nummering lijkt vrij willekeurig aangebracht zonder enige logica maar er is wel degelijk over na gedacht. Door de gekozen volgorde speelt geluk een veel mindere rol van betekenis. Hoge nummers worden geflankeerd door lage nummers. De speler met de grootste behendigheid wint het spel en niet de speler met het meeste geluk.
De basisregels van het dartsspel werden door de 'National Darts Association' rond 1924 opgesteld.

In 1973 werd een een profesionele dartssbond opgericht de BDO, 'British Darst Organistaion'. Vanaf die tijd organiseerde de BDO diverse gewestelijke en internationale toernooien. In 1978 starte de BDO met de 'Emmbassy World Professional Championship’ de winnaar mocht zich wereldkampioen darts noemen.
Uit een soort onvrede werd er in 1993 de PDC opgericht,
'Professional Darts Council’, eerst was de P een W van World maar dit werd verboden. De PDC houdt sinds 1994 haar eigen wereldkampioenschap darts.

BDO
PDC

 

De laatste jaren zijn er vele topspelers overgegaan van de BDO naar de PDC, mede door het hogere prijzengeld dat er is te verdienen met de PDC toernooien. De absolute topspeler van de PDC en eigenlijk van de totale dartssport is Phil Taylor in totaal werd hij 15 keer wereldkampioen (2x bij de BDO en 13x bij de PDC).