Home

Darts Geschiedenis

Darts

Darts Borden

Spelregel van darts

Uitgooien

9-Darters

Contact

Links

 

 

Borden

Tegenwoordig kennen we eigenlijk nog maar 1 type bord, het zogenaamde 'London Board' met de scores zoals we die heden ten dage kennen.
Het gedeelte van het bord waarop de scores plaatsvinden heeft een diameter van 13,25 inch (= ca. 336 mm). De rst van het bord is bedoeld om de cijfers vast te zetten.
een dubbele cirkel van ijzerdraad aan de buitenste rand van het scoringsgedeelte is de zogenaamde 'double ring'. een pijl in het bouble-bed krijgt 2x de waarde van de sector waar hij in is gekomen. Halverwege het bord bevindt zich nog een dubbele ring, de treble-ring), iedere pijl in dit vak krijgt 3x de waarde van de betreffende sector.

dartsboard

Een sector is dus in vieren verdeeld. Vanuit de bull gerekend: het kleine single-bed, het treble-bed, grote single-bed en het double-bed. Hierbuiten worden er geen scores geteld.


In het midden van het bord is een cirkel van 1,25 inch (= 32 mm), dit is de Bull of in het Nederlands: de Roos. Midden in deze cirkel is een kleinere cirkel van ca. 13 mm dit is de 'Bull's eye'. De Bull heeft een waarde van 25 punten, de Bull's eye telt als dubbele Bull en is 50 punten waard.

De betere borden zijn vervaardigd van tegen elkaar aangedrukte borstels van sisal. Een bord bestaat uit c. 16 miljoen haartjes sisal. Het voordeel van dit systeem is dat de gaatjes weer terugveren en het bord dus lang meegaat. Uiteindelijk slijt ook een sisal bord en zal het vervangen moeten worden.

Bekende merken borden zijn: