Home

Darts Geschiedenis

Darts

Darts Borden

Spelregel van darts

Uitgooien

9-Darters

Contact

Links

 

 

De Darts

Darts zijn de pijlen waarmee gegooid wordt, een set darts bestaat uit 3 pijlen. Zeer waarschijnlijk waren de eerste darts die gebruikt werden van hout. Ze hadden de vorm van een torpedo met aan de voorkant een metalen punt. Aan de achterzijde zat een 'flight' van 3 veren. De darts waren oorspronkelijk vrij dik waardoor het meilijk was om de pijlen dicht bijelkaar in het bord te gooien.

In 1898 werd de papieren flight uitgevonden waardoor je slechts de flight hoefde te vervangen in plaats van de hele dart bij een kappotte flight. Kort daarna kwam ook de losse shaft waardoor iedere speler zijn eigen dart kon samenstellen.

De tegenwoordige dart bestaat uit 4 delen:

De punt: gemaakt van hard staal, zorgt er voor dat de dart in het bord blijft hangen. De punt zit vast aan de barrel en kan met speciale apparatuur vervangen worden.

De barrel: gemaakt van metaal, vaak met een hoog percentage Tungsten (wolfram). Tungsten heeft een groot soortelijk gewicht, waardoor de darts dunner konden worden. Nadeel is dat het wat moeilijker te bewerken is dan een koperen dart (brass dart) en daardoor een stuk duurder. Tungstebn wordt vaak vermengd met koper of nikkel wat beter bewerkbaar is. Tegenwoordig bestaan veel darts uit een legerin van tungsten met koper/nikkel, bijvoorbeeld 70% of 90% tungsten.
Het gewicht van de barrel ligt meestal tussen de 12 en 45 gram, de meeste spelers gebruiken darts met een gewicht tussen de 18 en 25 gram.

barrels

De shaft: het staart stuk met als functie om de flight op een goede afstand van de barrel te houden. Shafts zijn er in diverse lengten. Het materiaal van de shaft kan bestaan uit aluminium, plastic, titanium oa van andere materialen. De shaft wordt door middel van schroefdraad vastgezet in de barrel.

De flight: de vleugels die ervoor zorgen dat de dart stabiel door de lucht gaat met de punt naar voren. Vroeger werden ze gemaakt van veren, tegenwoordig van plastic.
Flights bestaan er in diverse vormen.

Flights:

standaard flight

standard

round flight

Round

speed flight

Speed

 

Wat het ideale gewicht is van een dart of welke vorm flight en welke lengte van de shaft moet zijn hangt af van persoonlijke voorkeur. De beste manier om er achter te komen is simpelweg experimenteren. Het kan soms een hele tijd duren voor je de ideale combinatie hebt gevonden. Het is vaak het beste dat de dart uiteindelijk zo horizontaal mogelijk in het bord terecht komt.

De ideale darts zijn de pijlen waar je uiteindelijk zelf het beste gevoel bij hebt.